miercuri, 14 februarie 2024

Valentine’s Day sau Dragobete-le? Care este ziua zilelor?

Dacă ai pe cineva drag inimii tale: iubită, logodnică, soție, etc; și nu-i dai măcar o floare ești mitocan, iar dacă îi dai măcar o floare de Valentine’s Day păi ce noi suntem americani? Importăm toate prostiile altora? Noi sărbătorim Dragobete-le! Adică încă o floare și un cadou și peste zece zile. Ce-i drept de ce trebuie să aștept eu Valentine’s Day, Dragobete-le, ziua de naștere și alte sărbători ca să-i dau persoanei iubite o floare si să-i spun un sincer  TE IUBESC? O pot face oricând. Nu?

Ei bine, dacă azi celebram Valentine’s Day măcar să știm și ce este. Ce no?

Valentine’s Day este Ziua Îndrăgostiților, numită, de asemenea, Ziua Sfântului Valentin sau Sărbătoarea Sfântului Valentin.

Cine a fost Sfântul Valentin?

Exista o legenda, în care se spune ca acesta a trăit în Roma, în secolul al III-lea,  când împărat era Claudiu al II-lea.

Acesta a interzis căsătoriile soldaților. Motivul?  Soldații refuzau să meargă în armată la război, de teama separării de soțiile lor. Iar Preotul Valentin a început să oficieze căsătorii în secret pentru cei care mergeau la luptă. Ziua martiriului său s-a transformat într-o sărbătoare închinată dragostei, datorită faptului că preotul catolic s-a sacrificat de-a lungul vieții pentru iubire. Mai concret, împăratul a aflat de acțiunile preotului și l-a condamnat la închisoare. Imediat după ce a fost întemnițat a fost omorât. De atunci, el a devenit apărătorul îndrăgostiților și simbolul zilei de 14 februarie fiind si canonizat ca Sfântului Valentin.

Comparativ Dragobete-le nostru care este o sărbătoare pur românească și care a apărut în sec XIX. Este atât de veche de numa' numa'. 
Dragobete-le nu are ca bază fundament ceva atât de "sacru" cum este martiriul Sfântului Valentin. 
Însă nici nu putem asocia noi ca ortodocși ziua de 14 februarie cu ziua Sfântul Valentin, pentru că în calendarul ortodox acesta este sărbătorit pe data de 30 iulie. Iacă-te încă o zi în care dacă vrei îi poți lua iubitei o floare. Cum no?

Ceea ce trebuie subliniat este că din punct de vedere economic Valentine’s Day este Ziua cea mai așteptată de către comercianții de flori, ciocolata, cosmetice, bijuterii și jucării (plusuri) dar și "jucării" de la sex-shop. Iar în ultimii ani pe fondul "sărăciei accentuate din România" creșteri semnificative în această perioadă s-au înregistrat și în domeniul IT&C. Aceste nișe de piață înregistrează în aceasta perioada (Valentine’s Day&Dragobete) vânzări ce rivalizează cu  toate celelalte evenimente importante ale anului. 

Pentru aspectul ECONOMIC susțin celebrarea de Valentine’s Day!
Pentru dragoste nu am nevoie de o zi nici românească nici americană nici braziliană!

CHIT CHIT SMY-RNA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu